VERANTWOORDELIJKHEDEN LOCATIERAAD EN PASTORAATSGROEP:

Locatieraad:               

  • Beheer- en onderhoud kerkgebouw
  • Verhuur – coördinatie concerten
  • Budgethouder: Administratie,Ledenadministratie, Actie kerkbalans
  • Aanspreekpunt werkgroepen

Pastoraatsgroep:      

  • De schakel tussen bestuur/team en de parochianen over bestuurszaken.
  • De pastoraatsgroep is bedoeld om aandacht te geven aan alles wat er speelt in de locatie.
  • Ze zien en horen wat er onder de parochianen leeft. Ze zijn ‘oog en oor’ van onze locatie.
  • Ze willen een zichtbaar aanspreekpunt zijn voor onze geloofsgemeenschap.
  • Ze dragen zorg voor onze vrijwilligers.
  • Ze overleggen met het pastorale team van onze geloofsgemeenschap en onderhouden het contact met het bestuur van onze parochie.

WERKGROEPEN BINNEN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP

Voor informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat

Omzien naar elkaar

Ziekenbezoekgroep: De leden van deze groep bezoeken parochianen (tot hun 80ste verjaardag) die kwetsbaar zijn. Met name de zieken en mensen die zich, om wat voor reden ook, alleen voelen.
Met Kerst, Pasen en ziekenzondag wordt een kleine attentie verzorgd.
Weet u een medeparochiaan die al enige tijd ziek is of behoefte heeft aan een bezoekje, wilt u dit dan melden bij het secretariaat zodat er actie ondernomen kan worden.

Seniorenpastoraat: De leden van deze groep proberen contact te houden met parochianen van 80 jaar en ouder.
Omdat vele van hen niet meer in staat zijn regelmatig de vieringen te bezoeken organiseert de groep tweemaal per jaar een Eucharistieviering in de middag. Ook wordt er een themamiddag georganiseerd. De vieringen en themamiddag worden altijd afgesloten met een gezellige nazit waarbij koffie/thee wordt geschonken met iets lekkers.

Bezoek nieuwe parochianen: Zodra er een bericht wordt ontvangen van een nieuwe inschrijving in Dronten wordt er namens de Ludgerusgeloofsgemeenschap een welkomstbrief aan deze mensen gezonden. Als de nieuwe inwoners aangeven belangstelling te hebben voor een bezoek vanuit de gemeenschap wordt dit doorgegeven aan de contactpersoon. Zij bezoekt de mensen, heet ze welkom namens de Ludgerusgeloofsgemeenschap en vertelt een en ander.

Avondgebed Regenboog: In deze werkgroep zijn alle kerken van Dronten vertegenwoordigd. Er wordt om de week op zaterdagavond een viering in ‘de Regenboog’ verzorgd. Deze viering duurt ongeveer 30 minuten. Er wordt gezongen, gebeden en een stukje uit de bijbel gelezen.
Door vrijwilligers worden de mensen naar het ‘wijkplein’ in de Regenboog gebracht. De vrijwilligers zorgen ook voor een kopje koffie/thee en brengen de mensen weer terug naar hun kamer.

Rouwverwerking: Momenteel is er één persoon actief in de werkgroep ‘Rouw en Verlies’.
Parochianen die een verlies hebben geleden worden in vier fases van het jaar bezocht: na het overlijden van de dierbare, met Pasen, met Kerst/Nieuwjaar en 1 jaar na het overlijden.
Nabestaanden kunnen aangeven als er nadien nog behoefte is aan een bezoek.
Er is behoefte aan nog één persoon voor deze werkgroep.


Sacramenten / Verdieping

Doopgroep: Er is een contactpersoon binnen onze geloofsgemeenschap die de ouders informeert over de gang van zaken rond het dopen van hun kindje. Zij legt contact met de voorganger en begeleidt het hele proces. Zorgt voor een doopduifje, inschrijving in het doopregister en geeft gegevens door aan het secretariaat. In het najaar worden alle doopouders uitgenodigd en worden de doopduifjes uitgereikt tijdens een viering.

1ste H. Communie: Jaarlijks worden de ouders van de kinderen in de leeftijd van 7-8 jaar uitgenodigd om hun kind aan te melden voor de 1ste H. Communie. Afhankelijk van de hoeveelheid reacties wordt er besloten hoe verder te gaan.

  1. Vormsel: Één keer in de twee jaar worden de ouders van de kinderen in de leeftijd van 13-15 jaar per brief uitgenodigd om hun kind aan te melden voor het H. Vormsel. Afhankelijk van de hoeveelheid reacties wordt er besloten hoe verder te gaan.

Huwelijksvoorbereiding: Wanneer de wens bestaat om in de kerk te trouwen kan men contact opnemen met het secretariaat van de kerk. De contactpersoon wordt dan geïnformeerd en zij zal, na overleg met het bruidspaar, een voorganger benaderen en verdere afspraken maken over de invulling van de huwelijksviering.

Volwassencatechese: Deze werkgroep is een parochiële werkgroep voor alle vijf geloofsgemeenschappen. Jaarlijks wordt er een boekje ‘Herbronning’ samengesteld met een aantal bijeenkomsten over zingeving en levensvragen ter verdieping van het (geloofs)leven en voor ontmoetingen met andere bezoekers.

 

Wat is er nodig voor een viering:

Voorganger: priester bij een Eucharistieviering.

Viering Eigen Parochianen, kortweg VEPPERS: Deze groep is actief vanuit de gedachte dat de parochiegemeenschap zelf draagster is van het pastoraat. De werkgroep bestaat uit drie dames en gaat gemiddeld één keer per maand voor. Als groep worden drie weken voor de viering de lezingen van die zondag besproken waarna twee van hen hun deel van de viering (gebeden, overweging en andere teksten) gaan maken. Enkele dagen voorafgaand aan de viering wordt alles doorgenomen zodat alles een goed geheel vormt.

Lectoren: De lectoren leveren een grote bijdrage aan de vieringen.

Misdienaars: Momenteel zijn er géén misdienaars beschikbaar. Kinderen in de leeftijd vanaf groep 5 zijn welkom!

Organisten: Helaas is er op dit moment maar één vaste organist en een organist die bij uitvaarten en seniorenvieringen beschikbaar is.
Een organist is onmisbaar bij een viering. Heeft u contacten en/of een idee om ons in contact te brengen met een nieuwe organist horen we dat graag.

Koren:
Cantorij:
De leden van de Cantorij oefenen iedere maandagavond en zingen gemiddeld één keer per maand in een viering. Er is behoefte aan nieuwe stemmen, in het bijzonder sopranen en tenoren.
Gelegenheidskoor: Dit koor is in mei 2022 opgeheven maar op verzoek zingen enkele oud-leden en leden van de Cantorij tijdens uitvaarten en seniorenvieringen. (als er ook een organist/pianist is)
Kinderkoor ’t Ludgrut: Het kinderkoor zingt altijd bij een gezinsviering. Samen met de betreffende school en voorganger wordt er gezocht naar lezingen, teksten en liedjes.

Liedgroep: De liedgroep bestaat uit twee koorleden en heeft als doel om passende liederen te zoeken bij de vieringen waarbij rekening wordt gehouden met afwisseling en haalbaarheid. Mocht het niet lukken om de viering met livemuziek te verzorgen dan zal deze met MP3-files worden ondersteund.

Beamer- en Streamergroep: Tijdens iedere zondagsviering worden de liederen gebeamerd via een laptop naar de beamer. Ook wordt er gestreamd naar internet kerkdienstgemist.nl
Momenteel is er behoefte aan een beameraar.

Communie uitdelen: De communie-uitreikers hebben als taak de voorganger(s) te assisteren bij het uitreiken van de Communie tijdens de viering.

Kosters: De kosters zorgen ervoor dat de kerk wordt geopend en afgesloten, de klok wordt geluid en alles wordt klaargezet wat nodig is voor een viering.
Ze zijn onmisbaar in het bestaan van onze geloofsgemeenschap.

Bloemengroep: Al sinds een tijd is er één dame die de bloemen in de kerk verzorgt met speciale aandacht voor de feestdagen zoals Kerst, Pasen en Pinksteren maar ook bij uitvaarten en huwelijken. Dit is veel werk. Er is behoefte aan assistentie.

Liturgiegroep: Is een platform waarin van iedere bovengenoemde werkgroep een persoon zitting heeft. Zo blijft iedereen op de hoogte van het reilen en zeilen in de werkgroepen.

Caritas

KeSa: De KeSa heeft oog en oor voor mensen in (acute) nood in de Dronter samenleving. Vaak probleemgevallen die tussen wal en schip vallen bij gemeente/overheid en andere hulpverleners. Daarbij wordt niet gekeken naar geloof of afkomst.
De geboden steun loopt uiteen van geldelijke steun tot samen boodschappen doen, of het verhuizen van spullen dan wel andere praktische zaken.
Daarnaast zijn er een aantal vaste activiteiten zoals de kledinginzameling voor het AZC, de Paasactie, de vakantieactie en de kerstpakketten.
De KeSa heeft afvaardigingen/contact naar of zitting in: MDF/Gemeente, Woningbouwvereniging, AZC-cliëntenraad, Pastores/Bisdom, Locatieraad, Diaconaal Platform Dronten, Burgers in de knel/Meersamen, fietsenplan, Project Jean in Guinee, Project Kabanga in Tanzania.

M.O.V.: Deze werkgroep verzorgt de bekende acties, te weten de Vastenactie, Pinksteractie, Actie MIVA, Missiezondag, Wereldmissiedag en de Adventsactie.

 

Bedevaarten

Bedevaart Lourdes: De Lourdesreizen worden jaarlijks georganiseerd vanuit de Norbertusparochie, samen met de parochies uit Zwolle en Steenwijkerwold.
Zodra er weer een reis gepland is, is dit in de Oversteek te vinden. Er wordt dan een informatiemiddag/avond georganiseerd waarna men zich kan aanmelden.
In de maand mei is er een extra collecte ten behoeve van het Lourdeswerk. Donaties zijn ook welkom.

Bedevaart Kevelaer: Vanaf 2014 wordt er jaarlijks een 2-daagse bedevaart georganiseerd naar Kevelaer. Parochianen uit de Norbertus- Thomas a Kempis- Christoffel- en de Lebuïnesparochie kunnen hieraan deelnemen.
In de Oversteek wordt aangegeven wanneer er (altijd in augustus) weer een bedevaart georganiseerd wordt.