Beeldenstorm in de Petruskerk?

Intussen, maart 2021, zitten we nog steeds in de corona crisis. Allerlei maatregelen zijn door de overheid getroffen om de kans op besmetting zoveel mogelijk te beperken. Ook de Norbertus parochie heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en de meest rigoureuze is wel dat er een paar maanden geen vieringen geweest zijn.

Eindelijk mogen er vanaf 7 maart vieringen plaatsvinden. Maar……waar zijn de beelden gebleven? Zowel het Mariabeeld als de Jacobsladder staan niet meer in de kerkzaal. Beeldenstorm?

Gelukkig valt het wel mee. Hoewel, het is maar hoe je het bekijkt. Beide beelden vertonen verschijnselen van aantasting door houtworm. De Jacobsladder vertoont plaatselijk veel aantasting. Het Mariabeeld is in zeer ernstige mate aangetast. Het is echter niet helemaal duidelijk of het om oude aantasting gaat dan wel om huidige.

Voor alle zekerheid worden beide beelden behandeld. De Jacobsladder doen we in eigen beheer omdat het om plaatselijke schade gaat. Het Mariabeeld daarentegen gaat naar een gespecialiseerd bedrijf omdat de schade te veel is.

Om de Jacobsladder te verplaatsen heeft de beheer groep alle creativiteit en mankracht aan moeten spreken om het beeld uit de kerk te krijgen. Het gewicht bedraagt circa 800 kilogram en de breedte ongeveer 2,70 meter waardoor het slechts met moeite door de deuren gemanoeuvreerd kon worden.

Een en ander betekent dat de beelden enige tijd niet in de kerkzaal zullen staan. De behandeling neem enige tijd in beslag en daarna moeten ze een tijdlang acclimatiseren om weer in de kerk te kunnen staan.

Reacties zijn gesloten.